zoeken | disclaimer

Kogelval viscometers

De viscositeit van vloeistoffen kan met naast rotatieviscositeitmeters ook worden gemeten met zogenaamde kogelvalviscositeitmeters.

De kogelvalviscositeitmeter is een conventioneel en zeer nauwkeurig instrument voor de bepaling van de viscositeit van een Newtonse vloeistof. De viscositeit wordt berekend aan de hand van de valtijd van de kogel, de dichtheid van de kogel, en de diameter van de buis en kogel.

De eerste kogelvalviscositeitmeters waren vrij groot en omdat de meting van de valsnelheid gebeurde met het menselijk oog was deze dus niet al te nauwkeurig. Tegenwoordig bestaan er volledig geautomatiseerde versies die kleiner zijn en dus minder monster nodig hebben. Daarnaast wordt de valsnelheid volledig automatisch bepaald door elektronisch detecterende ogen. Doordat hierbij gebruik wordt gemaakt van reflectie kunnen ook zeer donkere vloeistof zoals gebruikte olie, bloed etc worden bepaald.

Schema kogelvalviscositeitmeterLinks is een schematische voorstelling gegeven van de minikogelvalviscositeitmeter van Grabner.

De valbuis (5) bevat een kogel (6) en het monster wordt geïntroduceerd in de monsterkamer (1). Het monster kan bekeken worden door een speciaal venster (8). De temperatuur van de kamer wordt geregeld door middel van een Peltier-element (2) die gekoppeld is aan een heat sink (3). De temperatuur wordt gemeten met een PT100 (4).

Tijdens de meting wordt de kogel omhoog gebracht door middel van een magneet en daarna los gelaten. De valtijd wordt gemeten met twee optische reflectiesensoren (7).

Grabner produceert twee typen kogelvalviscositeitmeters.

MINIVIS IIMINIVIS II
De Minivis II is een semi-automatische kogelvalviscositeitmeter. De valbuis (5) is hierbij vergelijkbaar met een spuit, waarmee het monster moet worden opgezogen. De meting gebeurt verder automatisch. De dichtheid van de te meten vloeistof moet door de gebruiker zelf worden ingegeven.
Lees verder...

 

MINIVIS 445MINIVIS 445
De Minivis-445 werkt volledig automatisch. De te meten vloeistof wordt automatisch aangezogen en de meting wordt onder verschillende valhoeken uitgevoerd. Na de meting wordt het systeem automatisch gespoeld. Ook de dichtheid van de te meten vloeistof wordt automatisch bepaald.
Lees verder...

 

Lees meer over de volgende kogelval viscometers